New Food (2017)
Αν και η Φύση έχει τη δική της ισορροπία και ομορφιά, και δεν χρειάζεται την ομοιομορφία για να πείσει τους καταναλωτές ότι τα «Παιδιά» της είναι καλά μόνο όταν είναι όμορφα, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων πετάγεται στα σκουπίδια απλώς επειδή δεν πληροί τα αισθητικά standards των βιομηχανιών. Συγχρόνως, παράγονται τεράστιες ποσότητες τυποποιημένων τροφίμων, παραβιάζοντας τους κανόνες της φυσικής ανάπτυξης, παραγωγής, συγκομιδής, συντήρησης κλπ. Επιπλέον, με τη χρήση τεχνητών προσθετικών, χρωστικών ουσιών, συντηρητικών, ορμονών και πολλών άλλων, γεννιούνται πολλά ερωτηματικά για το τι τελικά τρώμε.
Η ιδέα πίσω από τη φωτογραφική σειρά «Νέο Φαγητό» επικεντρώνεται γύρω από τα μεταλλαγμένα και τυποποιημένα τρόφιμα. Επέλεξα να παρουσιάσω μια κατά κάποιο τρόπο ελεγχόμενη οπτική των «προϊόντων» έτσι ώστε να μοιάζουν φυσικά, παρ’ όλα αυτά διαφορετικά από τα παράγωγα της Φύσης, σα να είναι νέες «ράτσες». Πειραματικά υβρίδια, κάποια μοιάζουν με Κθούλου οντότητες, κάποια μοιάζουν σαν να έχουν πέσει από το διάστημα, κάποια δανείζονται την αισθητική του junk food και των super markets. Εις το όνομα του καταναλωτισμού και της απληστίας των πωλήσεων, ολοένα και πιο περίεργοι συνδυασμοί γεύσεων (που παρουσιάζονται ως πρωτότυποι και μοναδικοί) μπαίνουν στα ράφια της αγοράς. Πόσο όμως πραγματικά έχουμε συνείδηση αυτής της πολυτέλειας της υπερπροσφοράς αγαθών, και πόσο πραγματικά εκτιμούμε και κυρίως, έχουμε ανάγκη αυτά που φτάνουν στο πιάτο μας?
Γ.Μ
Intrasomniac Index
Το Intrasomniac Index είναι συλλογή φωτογραφιών που διατρέχει το σύνολο του έργου της Ματσαμάκη, απομονώνοντας χαρακτηριστικά δείγματα από το αρχείο της τοπογραφίας και των ειδών που απαντώνται στο φαντασιακό σύμπαν που εκείνη οικοδομεί καιρό με τον καιρό. Ταυτόχρονα αποτελεί τεκμήριο γεγονότων, μια απάντηση σε ερωτήματα, όπως για παράδειγμα, τι τελικά απέγινε το πόνυ από το “Breaking the Ice”; Κάθε κόσμος όπως είναι φυσικό χρειάζεται τη δική του εγκυκλοπαίδεια, η οποία χρησιμοποιείται ως υπόβαθρο για να αναγνωσθούν επιμέρους έργα όπως το New Food.
Γ.Α.