Η Ιστορία των Τηλεπικοινωνιών σε ένα κουτί παπουτσιών του ‘70: Συλλογή Φωτογραφιών ΟΤΕ

Διάλεξη

Η ταξινόμηση, ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση του φωτογραφικού αρχειακού υλικού του ΟΤΕ λαμβάνει χώρα από τον Νοέμβριο 2017 και συνεχίζεται έως σήμερα. Πρόκειται συνολικά για υλικό 6.000 τεκμηρίων, το οποίο διακρίνεται σε φιλμ διαφορετικών φορμά και εκτυπωμένες φωτογραφίες ποικίλων μεγεθών.

Είναι σημαντικό να τονιστεί η σημασία αυτού του αρχείου όχι μόνο ως τεκμήριο της ιστορίας του ΟΤΕ και των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα αλλά και ως μέσο αποτύπωσης της αστικής εξέλιξης της χώρας μετά τον Β. Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο φυσικό αρχείο έχουν διατηρηθεί φάκελοι, χειρόγραφα και μικροσημειώσεις. Η οργανική ένταξη του αρχείου στις συλλογές του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ αποτελεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη καθώς η διαρκής θωράκιση της τεκμηρίωσης και ο εμπλουτισμός μεταδεδομένων προσδίδει τη δυναμική εξαγωγής συμπερασμάτων από ερευνητές διαφορετικών τομέων ενδιαφέροντος.

Με ποικίλους τρόπους, το αρχείο ενέχει ειδικό ενδιαφέρον για την ιστορία και την εξέλιξη της φωτογραφίας στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, ανακαλύφθηκε, διασώθηκε και τεκμηριώθηκε υλικό σημαντικών φωτογράφων όπως των Σπύρου Μελετζή, Αδελφών Μεγαλοκονόμου, Ζήση Αγγελόπουλο. Παράλληλα καταβάλλονται προσπάθειες να αποκτηθεί υλικό σχετικού ενδιαφέροντος από εξωτερικές, σε σχέση με τον Οργανισμό, πηγές. Αναφέρουμε ενδεικτικά την παραχώρηση υλικού που προέρχεται από την εργασία των φωτογράφων Ντίμη Αργυρόπουλου και Νικολάου Φλώρου.  Σε επίπεδο περιεχομένου, πέραν του ευρύτερου ιστορικού ενδιαφέροντος, αναδύονται περιοχές που έχουν άμεση συνάρτηση με τη λειτουργία και τεχνική της φωτογραφίας. Αναφέρουμε ενδεικτικά τη διαδικασία δημιουργίας διαφημιστικών εικόνων, τη φωτογραφική καταγραφή των μονάδων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και τη μετέπειτα επεξεργασία των σχετικών δεδομένων μέσω υπολογιστικών συστημάτων, την παρουσία του φωτογραφικού φιλμ μέσω της διαδικασίας telecine στις πρώτες τηλεοπτικές εκπομπές κοκ. Ανακαλύπτεται διαρκώς ότι ο ΟΤΕ, ως κρατικά μονοπωλιακή επιχείρηση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, διέθετε τη δυνατότητα για χρήση των πλέον προηγμένων τεχνικών δυνατοτήτων στην κάθε εποχή. Παράλληλα μέσω της έρευνας, ανακύπτουν διαρκώς ενδιαφέροντα συμπεράσματα που σχετίζονται με ζητήματα όπως λειτουργία πολιτικής προπαγάνδας, παρακολούθηση τάσεων αισθητικής, υποβολή συγκεκριμένου τύπου εργασιακής ηθικής κοκ.   

Νικολέττα Λιακοσταύρου - Προϊστάμενη του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ
Μουζακίτης - Καταγραφέας, ψηφιοποιητής και τεμηριωτής του Φωτογραφικού Αρχείου

Συλλογή Φωτογραφιών ΟΤΕ: Εργαζόμενες στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, π.1970
© Συλλογή Φωτογραφιών ΟΤΕ: Εργαζόμενες στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, π.1970
Ημερομηνία 
Παρ, 01/04/2022 - 10:30
Φωτογραφικές Συναντήσεις